Ads Top

Stikstofbank bewaart stikstofruimte voor later gebruik

Twaalf provincies hebben een stikstofbank ontwikkeld. De stikstofbank slaat stikstofruimte op om het later uit te kunnen geven. Het biedt hiermee een extra mogelijkheid om vergunningen te verlenen aan initiatieven die stikstofruimte nodig hebben.

De gezamenlijke, landelijke bank slaat de stikstofruimte op die vrijvalt en niet benut wordt bij extern salderen. Ook bewaart het ruimte die vrij komt door maatregelen die genomen worden om stikstof bij de bron aan te pakken. Via de stikstofbank wordt het vervolgens mogelijk om vergunningen te verlenen aan projecten met weinig uitstoot op meerdere gebieden. Dat kan alleen als er voldoende ruimte in de bank aanwezig is en dat de initiatieven niet leiden tot verslechtering van de natuur.

De stikstofbank bestaat uit de landelijke zogeheten microdepositiebank en meerdere doelenbanken. Een doelenbank biedt de mogelijkheid om stikstofruimte op te slaan voor specifieke provinciale doelen. Elke provincie kan maximaal twee doelen benoemen, bijvoorbeeld voor initiatieven met een groot maatschappelijk belang. De ruimte voor deze doelen kan alleen komen van maatregelen die de uitstoot van stikstof elders beperken. Gedeputeerde Staten van Flevoland besluiten na de zomer welke doelenbanken voor Flevoland ingesteld worden. 

De implementatie van de stikstofbank vraagt nog veel voorbereiding. Op zijn vroegst eind dit jaar is het duidelijk of er ruimte is en of er maatschappelijke doelen gerealiseerd kunnen worden. De stikstofbank is onderdeel van een bredere stikstofaanpak waarin provincies en Rijk investeren in herstel en ontwikkeling van natuur en maatregelen nemen waardoor economische activiteiten de natuur minder met stikstof belasten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.