Ads Top

Luchtkwaliteit Eindhoven aantoonbaar beter met ‘Longen van de Stad’

 

De luchtkwaliteit in Europa en in Nederland voldoet op veel plaatsen niet aan de advieswaarden van de World Health Organization (WHO). Het slim integreren van luchtzuiveringstechnologie op vervuilende hotspots in de openbare ruimte kan de fijnstofconcentraties in steden substantieel verminderen.

Dat concluderen de Technische Universiteit Eindhoven, ENS Clean Air, Air Liquide en de gemeente Eindhoven uit het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages is gemeten.

Eindhoven voert al jaren een actief beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het was daarom in 2017 een logische keuze dat het centrum van de stad als living lab zou dienen voor onderzoek naar de zogeheten ‘Longen van de Stad’ aanpak. Hierbij fungeren infrastructurele voorzieningen en gebouwen zoals een parkeergarage, een tunnel, een OV-station of straatmeubilair als luchtzuiverende ’Long in de Stad’, met als doel om fijnstofconcentraties te verminderen op plekken waar hoge concentraties fijnstof en een hoge mate aan blootstelling samenkomen – de zogenaamde hotspots.

In het pilotproject werd op het Stadhuisplein in Eindhoven een tijdelijke proefopstelling geplaatst. Een luchtzuiveringsinstallatie verwijderde fijnstof uit de ventilatielucht van de parkeergarage onder het plein en stootte deze gezuiverde lucht vervolgens uit over het plein. Rondom het plein werden vervolgens luchtkwaliteitsmetingen gedaan voor fijnstof en weeromstandigheden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.