Ads Top

Wetenschappelijk onderzoek naar het gezag van inspectiediensten

DCMR werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het gezag van inspectiediensten en toezichthouders. De Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en vijf toezichthoudende instanties, waaronder DCMR, gaan de komende vijf jaar onderzoek doen naar het gezag van inspectiediensten en toezichthouders.

Hun autoriteit wordt steeds vaker betwist, mede als gevolg van media-aandacht en maatschappelijke polarisatie. Samen met de sector zal een wetenschapsteam onder leiding van Judith van Erp, hoogleraar Regulatory Governance, onderzoeken hoe toezichthouders niet alleen een reputatie in deskundigheid kunnen behouden maar ook gezag kunnen verwerven vanwege hun effectiviteit, empathie en rechtvaardigheid. De onderzoekers zullen daarbij ook (kritische) burgers en media-aandacht betrekken.

Binnen het NWA programma ‘Vernieuwing van Toezicht’ is 1,16 miljoen euro toegekend aan dit vijf jaar durende onderzoek. Concrete adviezen, opleiding en training voor de sector moeten uiteindelijk bijdragen aan toenemend gezag en vernieuwing.

De onderzoekers gaan samenwerken met vijf inspecties: de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), DCMR en het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). De inspecties leveren cases aan en de onderzoekers gaan in overleg met hen onderzoeksvragen uitzetten. Zo worden de inspecties samenwerkingspartner én object van onderzoek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.