Ads Top

FNV: Werken met kankerverwekkende stoffen moet veiliger

Werken met kankerverwekkende stoffen moet radicaal veiliger worden aangepakt. Dat zegt FNV in reactie op het RIVM-rapport over blootstelling van chroom-6 bij NS-werknemers.

Het grondige RIVM-onderzoek laat volgens FNV een schokkend beeld zien. In het rapport staat te lezen dat meetgegevens tientallen jaren niet werden bijgehouden, dat er niks werd geregistreerd, terwijl dat wel verplicht is, risico-inventarisaties en verbeterplannen ontbraken, dat er geen goede persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig waren en dat toezicht hierop ontbrak. Het ontbreken van vooruitgang rond de aanpak van gevaarlijke stoffen is de reden waarom de FNV eerder uit de SER-commissie Gevaarlijke stoffen op de Werkplek is gestapt, de commissie die normen aan de minister adviseert voor kankerverwekkende stoffen.

Verder blijkt uit het RIVM-onderzoek dat er door de arbeidsinspectie nooit onderzoek naar het gebruik van chroom-6 bij NS is gedaan.

Een speciale commissie die het RIVM-onderzoek begeleidde, constateert verder dat bij de uitbesteding en privatisering van de arbodienstverlening de nadruk vrijwel uitsluitend op het ziekteverzuim kwam te liggen. Voor preventie was daardoor geen ruimte. Kennis van de specifieke arbeidsomstandigheden in de werkplaatsen was bij de ingehuurde, sterk wisselende inzet van bedrijfsartsen veelal afwezig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.