Ads Top

'Klimaatschadefonds is doorbraak op VN-klimaattop, verder zorgwekkend weinig vooruitgang'

Het instellen van een klimaatschadefonds op de VN-klimaattop in Egypte is een doorbraak, maar wel het enige lichtpuntje van deze verder ambitieloze top. Dat stelt Oxfam Novin.

Zo’n fonds op ‘Loss & Damage’ oftewel klimaatschade is na 30 jaar onderhandelen en tegenwerking van rijke landen een overwinning voor ontwikkelingslanden. De concrete invulling van het fonds ontbreekt. Landen werden het niet eens over wie in aanmerking komt voor klimaatschadevergoeding en wie meebetaalt.

Op de klimaattop is het doel om de aarde niet verder op te laten warmen dan 1,5 graad Celsius opnieuw vastgesteld, maar wordt er in de uitwerking niet naar gehandeld. Er is geen enkele vooruitgang geboekt op het uitfaseren van fossiele brandstoffen, terwijl de wetenschap hier zeer duidelijk over is: nog langer doorgaan met fossiele brandstoffen betekent dat de 1,5 graad verhoging overschreden wordt.

Rijke landen hebben opnieuw hun belofte om jaarlijks 100 miljard$ bij te dragen aan mitigatie en adaptatie verbroken. Onderhandelingen, hoe dit bedrag voor de periode 2020 tot 2025 zou worden opgehoest, werden geblokkeerd door rijke landen. Tot nu toe is in nog geen enkel jaar dit bedrag gehaald.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.