Ads Top

ABN: Miljardenschade aan biodiversiteit noopt tot radicale stappen

De Nederlandse productie en consumptie veroorzaakt voor bijna 40 miljard euro schade aan biodiversiteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Impact Institute.

Het leeuwendeel is verborgen: de schade vindt niet binnen sectoren zelf maar bij leveranciers of klanten plaats.

Het rapport laat zien dat het ook vanuit economisch oogpunt ontzettend belangrijk is dat de schade aan biodiversiteit wordt teruggedrongen. Het onderzoek brengt de schade in kaart van bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen

Een groot deel van de schade wordt veroorzaakt bij of door klanten of leveranciers, 70 procent daarvan via handelspartners in het buitenland. Voorbeelden zijn de cacao-import in combinatie met verkeerd landgebruik, of rundvlees waaraan watervervuiling te pas is gekomen.

Hoewel de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie samen voor bijna een kwart van de schade zorgen, gaat ook het IT-gebruik van banken en zakelijke dienstverleners gepaard met milieuschade. Denk aan hoog energieverbruik in datacenters en schaarse metalen in hardware.

De onderzoekers vinden dan ook dat het terugdringen van de schade een integraal onderdeel moet vormen van de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door een ecoloog of bioloog in de bedrijfstop op te nemen. Die kan dan de strategische keuzes beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.