Ads Top

Hoe staat het met de kwaliteit van GFT-compost in Nederland?

Het televisieprogramma EenVandaag (NPO1) heeft woensdag 30 november en donderdag 1 december aandacht besteed aan een onderzoek naar de kwaliteit van GFT-compost in Nederland.

EenVandaag heeft GFT-compost van diverse Nederlandse producenten, waaronder Twence, geanalyseerd en geconstateerd dat deze compost restanten van pesticiden, zware metalen en PFAS bevatten.

Compost valt onder de meststoffenwet. Twence produceert compost die voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Daardoor kan onze compost worden toegepast in de landbouw en de potgrondindustrie. Deze compost wordt met grote regelmaat gekeurd.

Dat er restanten van pesticiden en PFAS in de compost aanwezig zijn is bekend. Op de verpakking staat vermeld dat het mogelijk is dat de compost een geringe hoeveelheid verontreinigingen zoals glas, plastic of metaal bevat. De gemeten concentraties aan pesticiden, zware metalen en PFAS zijn volgens het bedrijf uiterst laag.

In de reportage werd de suggestie gewekt dat resistente schimmels in de compost aanwezig waren, die een gevaar voor de gezondheid zouden kunnen opleveren. De resistente Aspergillus schimmels komen echter op veel plaatsen in de natuur voor en worden tijdens een beheerst composteerproces onder de juiste condities afgebroken. In compost worden deze resistente schimmels dan ook niet aangetroffen.

Ook Twence vindt de aanwezigheid van verontreinigingen als PFAS, pesticiden en zware metalen onwenselijk. De overheid moet er samen met Europese overheden voor zorgen dat de pesticiden en de PFAS moeten worden terug gedrongen.

Tenslotte is ook de burgers aan zet. Zij moeten het GFT-afval goed moeten scheiden. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van de wel/niet lijst, die is samengesteld met als doel om meer gft-afval uit restafval te oogsten en de verontreiniging van het ingezamelde gft-afval terug te dringen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.