Ads Top

'Veel potentie om methaanuitstoot energiesector EU te verminderen'

De olie-industrie in Roemeniƫ heeft een enorm potentieel voor vermindering van methaanuitstoot. Dat heeft een team van wetenschappers onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Thomas Rƶckmann aangetoond.

Roemeniƫ is een grote Europese olieproducent. Het land ontdekte al vroeg in de geschiedenis hoe je olie op grote schaal kunt produceren. Inmiddels vervaardigt Roemeniƫ ongeveer 3,3 miljoen ton olie per jaar. Het wordt opgepompt uit oliebronnen, bewerkt door raffinaderijen, en getransporteerd via een uitgebreid netwerk van pijpleidingen. In de oliebronnen wordt vaak ook aardgas aangetroffen, dat voornamelijk uit methaan bestaat.

Uit de nieuwe studie blijkt dat er in 2019 ongeveer 120 kiloton van het broeikasgas methaan vrijkwam bij de olieproductie in Roemeniƫ. Dat is naar schatting net zoveel als de uitstoot van alle andere Europese olie-industrieƫn samen. Gemiddeld gaat het volgens de studie om 5,4 kilogram methaan per uur, op elke locatie waar metingen zijn gedaan.

Het terugdringen van de uitstoot van het krachtige broeikasgas methaan is belangrijk om opwarming van de aarde tegen te gaan. De studie in kwestie laat niet alleen zien hoeveel methaan er terechtkomt in de atmosfeer vanwege de olie-industrie in Roemeniƫ, het onderzoek geeft ook nauwkeurig weer wat de exacte bronnen zijn van het gas.

Volgens Rƶckmann was het totaal onverwacht dat de Roemeense olie-industrie zoveel methaan uitstoot. In 2020 werd er nog tweeƫneenhalf keer minder uitstoot gerapporteerd door de EU. En dat maakt het onderzoek des te relevanter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.