Ads Top

Meerkoetentocht opnieuw fors boven PFOS-norm

Uit een tweede meting naar PFOS in de Meerkoetentocht en omgeving blijkt dat op twee locaties nog steeds veel te hoge concentraties PFOS dan de norm van 0,65 ng/l zitten. Het gaat daarbij om de locaties tussen de Talingweg en de Larservaart.

Waterschap Zuiderzeeland heeft de nieuwe gegevens met de gemeente en GGD gedeeld. Op basis van de meetgegevens adviseert de GGD nog steeds dat het niet wenselijk is om het water uit de Meerkoetentocht te gebruiken.

Voor de tweede meting nam Waterschap Zuiderzeeland op negen locaties een watermonster. Zes in de Meerkoetentocht, één in de Vliegveldtocht en twee in de Larservaart. Op de locaties waar men in de Meerkoetentocht ook voor de eerste meting watermonsters heeft genomen, ziet het waterschap hoge concentraties PFOS. Dit keer iets lager dan bij de eerste meting. Namelijk tot 221 ng/l PFOS. Op andere locaties is dit een stuk lager.

PFOS behoort tot de verzamelgroep PFAS. Er zijn dus heel veel soorten PFAS. Verschillende PFAS en dus ook PFOS, staan op de landelijke lijst  Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De stoffen zijn onder andere kankerverwekkend, giftig bij lage concentraties, hopen zich op in het milieu. Bovendien zijn de stoffen ontzettend mobiel, waardoor ze overal in Nederland in water en bodem worden aangetroffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.