Ads Top

TAUW begeleidde ontwikkeling 'Afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving'

Waar kun je op basis van het water- en bodemsysteem goed bouwen? Op welke plekken moet je rekening houden met condities zoals slappe bodems en overstromingsrisico? Op 9 april hebben de ministeries van IenW en BZK het ‘Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving’ gepubliceerd. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen dat inzicht geeft in de condities en eventuele uitdagingen van beoogde ontwikkellocaties.

TAUW Nederland heeft de ontwikkeling van het afwegingskader begeleid, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en in samenwerking met HKV lijn in water en Defacto Urbanism. TAUW vervulde hierbij de rol van project- en procesleider. Het proces is verrijkt met deskundigheid uit het hele land.

Het ruimtelijk afwegingskader geeft invulling aan een aantal structurerende keuzes die gemaakt zijn in de Kamerbrief Water Bodem Sturend van november 2022. Het afwegingskader bevat sturingskaarten van de onderwerpen waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en de beschikbaarheid van drinkwater. Hierdoor kunnen overheden de risico’s van deze thema’s in elk gebied in Nederland zien, en meenemen bij de locatiekeuze en uitwerking van bouwplannen. Overheden houden ruimte om regionaal beleid toe te voegen aan de kaart. Op deze manier blijft er ruimte voor regionaal maatwerk.  

Het afwegingskader laat zien dat er in Nederland voldoende plekken zijn om te bouwen, ook als je rekening houdt met waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en drinkwaterbeschikbaarheid. Wel is het van wezenlijk belang rekening te houden met water en bodem. Op sommige locaties zullen er meer maatregelen getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dat huizen, werklocaties en industrieterreinen ook op langere termijn geen problemen ervaren van het veranderende klimaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.