Ads Top

Subsidie voor stikstofvermindering met innovatieve stal

Een melkveehouder in Zelhem gaat een Vrijlevenstal bouwen en deze samen met onderzoeksorganisatie TNO monitoren. Dit is een open diervriendelijke stal met naar verwachting 75% minder stikstofuitstoot dan een normale stal. Provincie Gelderland draagt ruim 400.000 euro bij.

De bijdrage komt uit de subsidieregeling ‘Investeringen in niet-bewezen brongerichte stikstofreducerende innovaties in stalsystemen’. Met deze regeling ondersteunt provincie Gelderland agrariërs die experimenteren met innovatieve stalsystemen en -ideeën.

Een Vrijlevenstal is een open koeienstal met een zandbed. Mest en urine worden direct gescheiden. De mest wordt snel afgevoerd van het zandbed waardoor ammoniak en methaan niet vervliegen in de stal. De urine zakt in het zandbed weg en wordt via een afvoersysteem naar een silo gepompt. De uitstoot van methaan en stikstof in en om de stal wordt met sensoren de hele tijd gemeten.

Er zijn al verschillende bedrijven in Gelderland met innovatieve stalsystemen die getest en gemonitord worden. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De behaalde stikstofreductie is fors, en meten is weten is haalbaar doordat sensoren steeds beter worden. Ook verbetert vaak het dierenwelzijn bij nieuwe stalsystemen.  

Binnenkort opent ook een Gelderse subsidieregeling voor (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging. Deze ligt momenteel in Brussel voor goedkeuring.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.