Ads Top

Wetenschappers en klimaatverandering: grote bezorgdheid en grote betrokkenheid

Wetenschappers uit alle disciplines maken zich grote zorgen over klimaatverandering en stellen dat fundamentele veranderingen nodig zijn om het tij te keren. Veel van hen hebben hun eigen leefstijl al aangepast, en zijn actief bezig met belangenbehartiging of protest. En nog veel meer wetenschappers zijn bereid om dat te gaan doen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder wetenschappers van over de hele wereld, uitgevoerd door een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van de Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers keken niet alleen naar de opvattingen van wetenschappers en de mate waarin zij zich inzetten voor het klimaat, maar ook naar hoe de betrokkenheid van wetenschappers bij klimaatverandering verder vergroot kan worden.

‘Klimaatverandering vormt een existentiële bedreiging voor de mensheid’, vertelt postdoctoraal onderzoeker Fabian Dablander van het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de UvA en een van de hoofdauteurs van het onderzoek. ‘Om een leefbare toekomst veilig te stellen, moet een ieder van ons zich afvragen: hoe kan ik het beste bijdragen op dit cruciale moment in de geschiedenis van de mens? Wetenschappers zitten in een goede positie om te helpen bij het aanpakken van klimaatverandering, naast het doen van onderzoek ernaar. Er is echter weinig bekend over hun bredere betrokkenheid bij het vraagstuk. Vandaar ons onderzoek, waarin we kwantitatieve en kwalitatieve analyses deden van een survey onder ruim 9.000 wetenschappers uit alle disciplines, dus niet alleen klimaatwetenschappers.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.