Ads Top

Bezorgde burger pakt plastic vervuiling in Schelde aan

Dirk Pauwels uit Turnhout wil politiek, wetenschappelijke wereld en burgers doen samen samenwerken om de 'plastic soep' aan te pakken.

Dirk Pauwels in Gazet Van Antwerpen: “Ik kon het probleem van de plastic vervuiling gewoon niet langer aanzien. Daarom heb ik Zero Plastic Rivers opgericht. We willen een methode ontwikkelen om te voorkomen dat er elk jaar 8 miljoen ton plastic – het equivalent van een vrachtwagen per minuut – bijkomt in de oceaan.”

De onderzoeksgroep Ecosysteembeheer (Global Change Ecology Centre) zal Dirk ondersteunen bij zijn plannen. Tom Maris, lid van de onderzoeksgroep: “We hebben al heel wat metingen lopen op de Schelde, onder meer omtrent debieten, waterkwaliteit en stroomsnelheid. Door een kleine extra inspanning kunnen we Dirk helpen, om in detail in beeld te brengen op welke plaatsen plastic voornamelijk in de Schelde terechtkomt. Nergens ter wereld werd eerder voor een heel rivierbekken de vervuiling in dergelijk detail in kaart gebracht.”

Op deze manier wil Zero Plastic Rivers vooruitgang boeken in de aanpak van plasticvervuiling. Dirk: “De bedoeling is om verschillende betrokken actoren in contact te brengen met elkaar. Er is immers een breed draagvlak nodig om deze problematiek grondig aan te pakken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.