Ads Top

Praktijkproef met autodelen in Helvoirt

Samen Slim Rijden is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, de Coƶperatie Duurzame Energie Haaren (DEH) en BMW Group Nederland en heeft als doel om Helvoirt duurzamer te maken door de inzet van 5 100% elektrische BMW i3’s.

De elektrische auto’s worden ingezet als vervanging voor een 2e auto, voor incidenteel gebruik en als vervoer voor mensen die niet zelf kunnen of willen rijden. Dit initiatief maakt Helvoirt tot een van de meest innovatieve dorpen van Nederland op het gebied van mobiliteit en heeft een bijzonder sociaal karakter. De praktijkproef duurt een jaar en heeft als belangrijkste onderzoeksvraag: zijn mensen bereid een elektrische auto te delen?

Initiatiefnemer Marcel Kloprogge van DEH over het project: “Mensen willen graag duurzamer rijden, maar elektrische auto’s zijn nog duur in aanschaf. Door deze auto’s te delen, worden de portemonnee van de gebruikers en het milieu ontzien. Waar mensen vroeger graag een eigen auto bezaten, vinden ze het tegenwoordig steeds vaker voldoende als ze over een auto kunnen beschikken wanneer ze hem nodig hebben.” Natuurlijk denkt de energiecoƶperatie ook aan de energievoorziening. Kloprogge: “De laadpalen voor de elektrische auto’s zijn ‘slim’. Ze worden gekoppeld worden aan lokale zonnepanelen, zodat de auto’s duurzaam worden opgeladen. Snel als het moet en langzaam als het kan.”

Voor het delen van een auto is transparantie en gemak belangrijk. Voor het autodelen wordt daarom gebruik gemaakt van een app die de gebruikers op hun smartphone kunnen downloaden. Deelnemers kunnen zo zien wanneer de auto beschikbaar is. Met de app kunnen gebruikers de auto reserveren en openen. Na het gebruik worden de kosten automatisch verrekend op basis van de werkelijke tijd en kilometers.

BMW i manager Marc Bras over het initiatief: “Autodelen is een van de grote trends voor de toekomst. Dit project is een goed voorbeeld van hoe mobiliteit in de nabije toekomst vormgegeven kan worden. Door auto’s te delen, besparen de gebruikers op kosten terwijl tegelijkertijd het milieu wordt ontzien. Voor BMW i is het interessant om te zien hoe eindgebruikers in een meer landelijke omgeving omgaan met gedeelde elektrische auto’s en hoe we op deze wijze sociaal-maatschappelijke impact kunnen realiseren. Deze praktijkproef is de eerste stap en de start van onze samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, die duurzaamheid en innovatieve mobiliteit hoog op de agenda heeft.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.