Ads Top

Provincie: wacht niet met aanpak asbestdak

Wie een dak met asbest heeft, kan maar beter niet wachten met het aanpakken daarvan. Dat zegt gedeputeerde Bea Schouten. ‘Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden. Saneerbedrijven gaan het druk krijgen, waardoor wachttijden kunnen gaan oplopen. De subsidiepot van de Rijksoverheid raakt langzaam leeg en eigenaren moeten er rekening mee houden dat de prijzen kunnen gaan stijgen.’

De provincie riep woensdag 8 maart 2017 onder meer gemeenten en saneerbedrijven bijeen, om de aanpak van asbestdaken in Gelderland te bespreken. In Gelderland ligt nog ongeveer 14 miljoen vierkante meter asbest op stallen, bedrijfshallen, schuurtjes en andere gebouwen. Om voor 2024 klaar te zijn, moet elke werkdag een voetbalveld aan asbest worden verwijderd. Dat is 4 keer meer dan het huidige tempo. ‘Niets doen is geen optie. Een versnelling in de aanpak is hard nodig’, aldus Schouten.

De provincie heeft geen wettelijke taak bij het verwijderen van asbest, maar wil gemeenten, bedrijven en andere partijen stimuleren om de versnelling mogelijk te maken. Gisteren hebben de partijen de eerste mogelijkheden daarvoor in kaart gebracht. ‘De eerste stap op weg naar versnelling is gezet’, zegt Schouten. Ze constateert dat veel gemeenten en andere partijen haar ambitie delen. ’We proberen hiermee het opruimen van asbestdaken makkelijker te maken. Maar een subsidie van de provincie komt er niet.’

Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer asbestvezels in de lucht. Dat is een risico voor de gezondheid. Wie in 2024 nog een asbestdak heeft liggen, is in overtreding en waarschijnlijk onverzekerd bij brand. De kosten bij brand kunnen juist dan enorm oplopen, omdat door brand asbest dat verspreid ligt, door professionals moet worden opgeruimd.

De financiën zijn samen met ‘het gedoe’ de grootste struikelblokken. 'Een nieuwe keuken uitzoeken is nog leuk, maar ook al een gedoe. Een asbestdak opruimen is én gedoe, en niet leuk', zei Liesbeth Schipper, hoofd van het landelijke programmabureau voor de aanpak van asbestdaken. Gedeputeerde Bea Schouten vulde aan: 'Wij proberen het net als de Belastingdienst daarom niet leuker te maken, maar wel makkelijker. Vandaar deze conferentie, en we maken dit voorjaar samen met gemeenten en andere belanghebbenden een plan van aanpak.' Veel van de aanwezige gemeenten willen zich gaan inzetten voor een versnelling, om handhaving vanaf 2024 zoveel mogelijk te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.