Ads Top

Meer duidelijkheid voor Westpoort en Hoogtij over Programma Aanpak Stikstof

Bedrijven op de bedrijventerreinen Westpoort en Hoogtij die zich willen vestigen of die willen uitbreiden krijgen meer duidelijkheid over de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Nieuwe beleidsregels van de provincie Noord-Holland in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moeten ervoor zorgen dat de bedrijven in het havengebied rond Amsterdam niet meer depositieruimte aanvragen dan ze nodig hebben. De nadere beleidsregels zijn opgesteld in samenwerking met het havenbedrijf Amsterdam, gemeente Zaanstad en met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord.

Westpoort en Hoogtij zijn zogenoemde prioritaire PAS-projecten, omdat ze vlak bij het beschermde natuurgebied Polder Westzaan liggen. Voor een dergelijke grote prioritaire projecten van nationaal en provinciaal belang is vooraf ‘ontwikkelingsruimte’ gereserveerd. Ondernemers die in of rondom een beschermd natuurgebied activiteiten willen ontplooien, hebben daarvoor in veel gevallen een vergunning nodig. Zij kunnen alleen een vergunning krijgen zolang er nog voldoende zogenoemde ontwikkelingsruimte is. Die ruimte is niet onbeperkt. Voor de beleidsregels voor Hoogtij en Westpoort zijn de beleidsregels van de Haven Rotterdam als voorbeeld gebruikt.

Noord-Holland herbergt Europese topnatuur, zoals de duinen en het veenlandschap. Een aantal gebieden in Noord-Holland is aangewezen als Natura 2000-gebied. Die gebieden genieten extra bescherming. Te veel stikstofneerslag van landbouw, industrie en verkeer heeft ervoor gezorgd dat sommige plantensoorten die daar van oorsprong niet horen, zoals grassen en braam, juist heel hard groeien. Duinen en veengebieden groeien daardoor dicht en zeldzame planten en dieren die bij deze van oorsprong voedselarme landschappen horen verdwijnen in hoog tempo.
Om ervoor te zorgen dat de soortenrijkdom aan planten en dieren terug kan komen en het duin- en veenlandschap zich kan herstellen, zijn maatregelen hard nodig. Voor het PAS werkt de provincie samen met de natuurbeheerders in Noord-Holland aan het herstel van beschermde Noord-Hollandse natuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.