Ads Top

Gelderland maakt werk van zwerfafval met Goclean

Gedeputeerde Michiel Scheffer gaf vrijdag 15 maart 2019 het startsein voor de zwerfafvalcampagne van Goclean op het Liemers college in Zevenaar. In 30 dagen wil de stichting 50.000 stuks zwerfafval opruimen in Arnhem en Zevenaar. Honderden vrijwilligers helpen mee om dit doel te bereiken.

Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes. Het unieke van de campagne van Goclean is dat het zwerfafval niet alleen wordt opgeruimd maar ook geregistreerd.

Met steun van provincie Gelderland ontwikkelde het internationale impactbedrijf Litterati een zwerfafval-app die vastlegt welk afval waar wordt gevonden. Met de resultaten kan Goclean gericht het gesprek aangaan met de veroorzakers van zwerfafval om samen naar oplossingen te zoeken voor de aanpak van zwerfafval. Dat kunnen scholen en sportverenigingen zijn, maar ook winkels en fastfood restaurants.

Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen euro extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik. Michiel Scheffer: ‘Met de app van Goclean kunnen Gelderlanders het zwerfafval in hun gemeenten nauwkeurig in kaart brengen. We beginnen in 3 gemeenten en nemen ook stukken provinciale wegen mee.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.