Ads Top

Tweede Kamer-fracties negeren massaal lancering KinderKlimaattafel

Op 13 maart aanstaande wordt tijdens de 63ste editie van de Nationale Boomfeestdag in Haarlemmermeer, als antwoord op de Klimaattafels en vanwege het feit dat kinderen cq. de jeugd niet gehoord worden in de klimaatdiscussie, de eerste KinderKlimaatatfel gelanceerd.

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn uitgenodigd door organisator Stichting Nationale Bomfeestdag om met ruim 100 kinderen in gesprek te gaan over de ideeën cq. suggesties die zij hebben voor HUN gezonde toekomst. Steevast krijgt de organisatie echter vanuit de Tweede Kamer-fracties óf niets te horen óf dat men het erg druk heeft en dus niet kan komen. De organisaties betreurt dit zeer, erger: Peter Derksen, directeur van de stichting, stelt dat politici zich nog steeds afwenden van het belang om de nieuwe generatie een stem te geven in deze belangrijke discussie over hun toekomst.

Ruim 350 kinderen van 14 basisschoolgroepen uit Haarlemmermeer krijgen op dit moment masterclasses ter voorbereiding op de KinderKlimaattafel. Ze leren debatteren, luisteren, samenvatten, hun mening motiveren om zo voorbereid het gesprek aan te gaan! In 14 klimaatruimtes gaan per groep 9 klimaat-ambassadeurtjes in gesprek met volwassenen. Vanuit het bedrijfsleven is er beduidend meer enthousiasme om met de kinderen in gesprek te gaan. De Boomfeestdag-organisatie heeft op dit moment al een aantal interessante opties.

Omdat de fractievoorzitters niet of afwijzend reageerden, zijn de fractieleden benaderd, maar ook hier kreeg de organisatie nul op rekest. Afgelopen week zijn vervolgens de Eerste Kamerfractie benaderd, maar ook hier wordt niet of nauwelijks gereageert.

Derksen betreurt deze houding, want het blijkt in de masterclasses dat de kinderen hele originele ideeën hebben voor een gezond klimaat en hun toekomst. Hoe leuk en interessant is om de nieuwe generatie te betrekken bij de klimaatdiscussie en hoe jammer is het dat de politiek deze kans laat liggen….

Dit terwijl het Planbureau voor de Leefomgeving, die op de Boomfeestdag de doorberekening van het Klimaatakkoord presenteert, heeft laten weten het dermate belangrijk te vinden dat kinderen bij de klimaatdiscussie worden betrokken, dat ze besloten heeft de perspresentatie in Nieuwspoort pas te laten plaatsvinden na de het einde van de Boomfeestdag in Haarlemmermeer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.