'Evenwicht nodig tussen voedselzekerheid en stikstofgebruik'
Het halen van milieudoelen zonder deze maatregelen leidt tot minder voedsel voor mensen, wat kan leiden tot hogere voedselprijzen en meer ondervoeding.
Dat is de conclusie van wetenschappers van onder andere Wageningen University & Research, in een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Food.
Stikstof is cruciaal voor de agrarische sector. Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 100 miljoen ton stikstof in de vorm van kunstmest aan landbouwgronden toegediend. Gewassen hebben stikstof nodig om te groeien. Het stikstofoverschot spoelt echter af naar het oppervlaktewater, wat weer bijdraagt aan biodiversiteitsverlies en algenbloei.
Een team van onderzoekers van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), Wageningen University & Research, Zhejiang University (China) en Ritsumeikan University (Japan) leidde grenzen voor het stikstofoverschot af voor 37 wereldwijde regio's. Zij toonden aan dat het huidige stikstofoverschot die grenzen overschrijdt in 14 van deze regio's, waaronder China, India en West-Europa.
Vervolgens onderzochten ze de effecten van verschillende manieren om die regionale stikstofgrenzen te halen en de spanning tussen regionale voedselproductie en milieudoelstellingen voor stikstof weg te nemen. Voorbeelden zijn het bevorderen van een efficiënter gebruik van stikstof in de landbouw, het verbeteren van de recycling van mest, compost en slib, het verminderen van voedselverspilling en een verschuiving in diëten van dierlijke naar plantaardige producten. Het verhogen van de efficiëntie van het stikstofgebruik in de landbouw bleek daarbij de meest effectieve strategie.
Geen opmerkingen: