Ads Top

Utrecht sneller klimaatbestendig met 1,6 miljoen subsidie

Utrecht krijgt 1,6 miljoen euro van het Rijk als ondersteuning voor het klimaatbestendiger inrichten van de stad. Met deze bijdrage kan de gemeente extra investeren in een leefomgeving die bestand is tegen droogte, extreme regen en hittestress. Het geld wordt gebruikt als cofinanciering voor tien verschillende projecten, waardoor deze kunnen worden uitgevoerd.

Met de bijdrage kan op een aantal plekken (in totaal 22 hectare) in de stad het regenwater voortaan worden opgevangen en verwerkt in plaats van dat het via het riool verdwijnt. Het wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor in de bodem, om droogte ervan tegen te gaan. Dit kan door ondergrondse buizen aan te leggen die het regenwater de bodem in brengen en met infiltratiesystemen. Verder vervangt de gemeente verharding door groen en maakt ze wadi’s (groene greppels om regen op te vangen).

De gemeente gebruikt de subsidie voor deze 10 projecten, waaronder het Herderplein. Dit wordt het eerste waterplein van Utrecht: bij extreme regen vangt het regenwater op dat normaal op de straten blijft staan. De regen loopt via een infiltratieriool (speciaal riool met gaatjes) langzaam de bodem in, naar de wortels van planten en bomen. Daarnaast komt er extra groen op het plein, in totaal 128 vierkante meter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.