Ads Top

Veel ambities voor klimaat

Natuur & Milieu is blij dat het nieuwe kabinet klimaat benoemt tot een van de grootste prioriteiten van deze tijd. Ook het herstel van de natuur en biodiversiteit krijgt eindelijk forse aandacht.

In het regeerakkoord is in totaal 60 miljard euro voor klimaat en stikstof gereserveerd. Betalen naar Gebruik, oftewel rekeningrijden, wordt in 2030 ingevoerd, maar de grote vraag is of schone auto’s nu wel minder gaan betalen. Helaas zet het nieuwe kabinet de deur open voor groei van de luchtvaart.

De vier politieke partijen die het regeerakkoord schreven, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, willen de Nederlandse klimaatdoelen verhogen naar minimaal 55 procent CO2-reductie in 2030, in lijn met de ambitie van Europa. Daarnaast willen ze beleid maken gericht op 60 procent. Wij zien dit als een mooie stap vooruit.

Het nieuwe kabinet trekt 25 miljard euro uit om de stikstofimpasse te doorbreken en de stikstofuitstoot echt te verminderen. Minder stikstof betekent ook een forse verbetering van de waterkwaliteit, luchtkwaliteit en volksgezondheid. Het kabinet legt de nadruk op een gebiedsgerichte aanpak.

Er ontbreken nog veel details, dus de uitwerking wordt volgens Natuur & Milieu spannend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.