Ads Top

Jan Willem Erisman voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR)

De ministerraad heeft op voordracht van minister Jetten voor Klimaat en Energie besloten Jan Willem Erisman per 1 maart 2023 te benoemen als voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Deze onafhankelijke adviesraad gaat het kabinet adviseren over het klimaatbeleid. De heer Erisman is het eerste lid van de adviesraad dat is benoemd. De werving van de overige leden van de WKR is momenteel in volle gang.

In het coalitieakkoord is afgesproken om een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad in te stellen om het kabinet te adviseren over het klimaatbeleid. De WKR kent een multidisciplinaire samenstelling en gaat uit maximaal tien leden bestaan, waaronder een voorzitter. De adviesraad is een onafhankelijk, wetenschappelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan regering en parlement op basis van wetenschappelijke kennis, over het te voeren klimaatbeleid.

Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij directeur-bestuurder van het Louis Bolk Instituut, een instituut dat internationaal advies geeft over en onderzoek doet naar duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg.

Het eerste product dat de WKR oplevert is een advies ten behoeve van het Klimaatplan dat in 2024 verschijnt en de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende 10 jaar beschrijft. Naar verwachting is dit advies eind 2023 gereed.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.