Ads Top

Kantonrechter veroordeelt Royal FloraHolland voor jarenlange asbestblootstelling werknemers

Royal FloraHolland te Aalsmeer heeft onrechtmatig gehandeld door werknemers jarenlang bloot te stellen aan arbeidsomstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Die uitspraak heeft de Amsterdamse kantonrechter gedaan op 19 januari in een door het Bureau Beroepsziekten FNV aangespannen rechtszaak ten behoeve van circa 15 aan asbest blootgestelde werknemers.

Inmiddels zijn allen werkzaam voor de organisatie CBRE, die nu verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de Royal FloraHolland-locaties.

Omdat de werknemers tot ongeveer 2012 onbeschermd zijn blootgesteld aan asbest en het dertig tot veertig jaar kan duren voordat zich een asbest-gerelateerde ziekte openbaart, kunnen de FNV-leden die dit overkomt zich alsnog melden bij Bureau Beroepsziekten FNV. Dan kan met een beroep op de uitspraak van de rechter Royal FloraHolland of CBRE aansprakelijk worden gesteld.

Het betreffende bedrijfspand van Royal FloraHolland - een coöperatieve organisatie van en voor kwekers - in Aalsmeer werd gebouwd in 1972. Het oorspronkelijke gebouw was circa 400 meter lang, 60 meter breed en bestond uit 9 ‘straten’. In het gebouw werden asbesthoudende bouwmaterialen toegepast. Tussen elke straat was een ‘puntdak’ van asbest golfplaten. Tussen de puntdaken liepen dakgoten. Daarnaast was er op de afdeling import en bij de fustwasserij een asbest-dak bevestigd. Het gebouw werd in de loop der (80-er) jaren uitgebreid. Hiervoor werden asbesthoudende systeemwanden gebruikt, waardoor uiteindelijk door het gehele gebouw asbestwanden stonden. Medewerkers kwamen zo regelmatig en jarenlang in contact met asbest.

Royal FloraHolland heeft de mogelijkheid binnen 3 maanden tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.