Ads Top

'Meer onbeheersbare natuurbranden in Nederland met grotere impact op samenleving'

In de toekomst krijgt een groter deel van Nederland te maken met meer natuurbranden, die ook intenser kunnen zijn. Dat blijkt uit bevindingen van een consortium van experts vanuit de kennisinstituten NIPV, KNMI, Wageningen University & Research, Vrije Universiteit Amsterdam en Deltares.

Alle bevindingen zijn  gepubliceerd in het rapport Natuurbrandsignaal 2023.

Met toenames in droogte en hittegolven, neemt het risico op hevige natuurbranden ook hier in Nederland toe. In een dichtbevolkt land als Nederland kan een natuurbrand een grote impact hebben op de maatschappij.

De onderzoekers concluderen dat natuurbranden in Nederland veranderen. De natuurbranden worden steeds vaker intense branden die niet meer zijn te blussen, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is. Mensen zullen vaker moeten vluchten, er zal vaker directe en indirecte schade en uitval van vitale infrastructuur zijn en er zal vaker onherstelbare schade aan flora en fauna ontstaan. Daarnaast zal de gezondheid van mensen vaker bedreigd worden.”

De afgelopen decennia is het warmer, droger en zonniger geworden en volgens de huidige verwachtingen blijft deze trend zich doorzetten, waarbij ook de gemiddeld laagste grondwaterstand in delen van Nederland zal dalen. Dit zorgt ervoor dat vegetatie vaker brandbaar wordt en het aantal brandgevoelige dagen zal toenemen. Vanwege de klimatologische ontwikkelingen kunnen natuurbranden ook intenser worden, waardoor ze met de huidige bestrijdingswijzen steeds moeilijker te bestrijden zijn.

De onderzoekers stellen dat het voorkomen en bestrijden van natuurbranden structureel onderdeel moet worden van het systeem van brandweerzorg, en dat het risico van natuurbranden moet worden meegewogen bij de inrichting van het Nederlandse landschap. Bovendien stellen zij dat er meer kennis moet worden vergaard om de ontwikkeling van het natuurbrandrisico nader en ook kwantitatief te kunnen duiden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.