Ads Top

3M aansprakelijk voor PFAS-schade in Westerschelde

Het Amerikaanse chemieconcern 3M is door het Nederlandse kabinet verantwoordelijk gesteld aansprakelijk gesteld voor het veroorzaken van PFAS in de Westerschelde in Zeeland.

3M in het Belgische Zwijndrecht, bij Antwerpen, heeft gedurende vele jaren PFAS in de Schelde geloosd. De rivier stroomt naar de Westerschelde in Zeeland. Vorig jaar heeft het RIVM geconstateerd dat verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde dermate hoge concentraties PFAS bevatten dat het advies was om ze zo min mogelijk te consumeren.

Poly- en perfluoralkylstoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Ze worden onder andere gebruikt in blusschuim en waterafstotende kleding. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het lichaam en de werking van het immuunsysteem verminderen.

Minister Harbers benadrukt dat PFAS zorgen veroorzaakt bij de omwonenden en financiële schade aanricht bij bijvoorbeeld vissers en Rijkswaterstaat. "Ik ben van mening dat de verontreinigers de kosten moeten dragen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M sluit aan bij dit uitgangspunt."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.