Ads Top

Actieprogramma Klimaat in Noord-Holland

De afgelopen jaren heeft de provincie Noord-Holland fors ingezet op de reductie van broeikasgassen. Deze inzet is voortgekomemn uit het Coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken’. En was in het Actieprogramma Klimaat 2020-2023 vastgesteld.

Na vier jaar biedt de eindrapportage van het APK samen met de CO2-impactanalyse van 2022 een overzicht van alle inzet die de provincie samen met haar partners heeft verricht. Met de huidige inspanningen zal de CO2-uitstoot binnen de provincie in 2030 naar verwachting 33% dalen ten opzichte van 1990.

Talloze plannen bevinden zich nu in de fase van uitvoering. Dit doet de provincie op verschillende manieren. Zo wordt er hard gewerkt om de huidige netcongestie (innovatief) op te lossen en hernieuwbare energieproductie te realiseren. En om, bedrijven, industrie, de land- en tuinbouw en onze eigen gebouwen te verduurzamen.

Het huidige kabinet heeft, in navolging van EU-afspraken, de doelstellingen voor C02-reductie aangescherpt van 49% naar minstens 55% (streefdoel 60%) in 2030 ten opzichte van 1990. De provincie draagt daar zoveel mogelijk aan bij en wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

De provincie heeft op verschillende manieren een belangrijk bijdrage geleverd aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Een goedwerkende energie-infrastructuur is een noodzakelijke voorwaarde voor de energietransitie. In vrijwel heel Noord-Holland is het elektriciteitsnet overbelast. Waardoor er geen ruimte is voor nieuwe of grotere aansluitingen; dit wordt ook wel netcongestie genoemd. De provincie en netbeheerders TenneT en Liander zetten in de Taskforce Energie-infrastructuur, samen met gemeenten en overige partners, alles op alles om de netcongestie op te lossen door zo snel mogelijk het elektriciteitsnetwerk uit te breiden.

De Regionale Energiestrategieën (RES’en) voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid hebben gezamenlijk de ambitie om 6,3 Terra wattuur aan zonne- en windenergie op te wekken in 2030. De productie van zonne-energie neemt snel toe in onze provincie, onder meer in samenwerking met het Rijk via Opwek van Energie op Rijksgronden, waarbij langs snelwegen en het spoor hernieuwbare energie wordt opgewekt.

Verkeer via de weg is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot in de provincie. Door het verbeteren van OV-knooppunten en stimuleren van fietsen probeert de provincie dit verkeer te verminderen. De grootste reductie is te behalen door het verduurzamen van alle voertuigen zelf. Ook werkt de provincie om goederentransport van de weg naar water of spoor te verplaatsen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.