Ads Top

Klimaatindex brengt kwetsbaarheid van regio's in beeld

Om goed op te treden tegen de gevolgen van klimaatverandering, is het volgens de onderzoekers belangrijk om te weten welke regio's het meeste risico lopen. Alleen dan kunnen overheden en NGO's zich voldoende voorbereiden.

Onderzoekers Jeroen Smits en Janine Huisman van het Global Data Lab van de Radboud Universiteit hebben daarom een nieuwe klimaatindex ontwikkeld, de GDL Vulnerability Index. Deze index drukt de socio-economische kwetsbaarheid van een gebied uit in een enkel getal (de GVI-waarde), dat vergeleken kan worden over een langere periode en tussen verschillende landen. Zo worden trends duidelijk zichtbaar: welke regio zet stappen om risico's aan te pakken, en welke regio's blijven achter?

Op de website van het Global Data Lab is de index gratis toegankelijk, en geschikt voor zowel experts en organisaties als voor een breder publiek met interesse in socio-economische trends.

De website toont niet alleen de GVI-waardes voor de periode van 2000 tot 2020, maar ook projecties tot 2100. Die projecties worden opgesteld aan de hand van zogenaamde Shared Socioeconomic Pathways, of SSP's. Dat zijn binnen de internationale klimaatgemeenschap ontwikkelde beschrijvingen van verschillende combinaties van kansen en bedreigingen voor klimaatverandering. Zo kun je bijvoorbeeld vergelijken wat er gebeurt als alle landen de komende jaren volop voor duurzame opties kiezen, of als ze juist vasthouden aan traditionele energieopwekking.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.