Ads Top

Afvalbranche: zorgen over klimaatbeleid

Het kabinet heeft op 26 april de Besluitvorming Klimaat bekend gemaakt. De Vereniging Afvalbedrijven zal de plannen grondig bestuderen en bespreken met haar leden. Naast tevredenheid over ambities en investeringen in de circulaire economie maakt de branchevereniging zich zorgen over onderdelen uit het klimaatbeleid dat de sector fors raakt. Dit betreft met name de uitvoering en de hoge investeringen.

De afvalsector steunt de doelstellingen van het kabinet maar om die te realiseren, zijn er doorbraken nodig", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven,

De investeringssubsidies voor (chemische) recycling moeten nog worden uitgewerkt. De uitvoering hiervan is cruciaal om met de middelen de meest circulaire initiatieven te steunen. De Vereniging Afvalbedrijven kijkt positief naar de voorgenomen 'plastics normering'. Gemiddeld 25%-30% hergebruikt plastic of 'biobased' plastic wordt toegepast in 2030. De branche heeft hier jaren om gevraagd en is hier dan ook tevreden over. "Dit is een belangrijke steun in de rug voor plasticrecycling."

De Vereniging Afvalbedrijven heeft ook kennisgenomen van de doelstellingen over afvalverbranding. De afvalverbranding in Nederland wordt ondanks de Europese regels gezien als een binnenlandse markt. De plannen beschrijven beleidsvoornemens op het gebied van negatieve emissies (het afvangen en vastleggen van CO2 in producten en processen, red.), het aanscherpen van de CO2-heffing en de afbouw van verbrandingscapaciteit. Het kabinet streeft ernaar om door middel van CO2-afvang en -opslag (CCS, Carbon Capture and Storage) in 2030 maximaal 2 miljoen ton extra aan negatieve emissies te behalen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.