Ads Top

Concrete doelen voor stikstofuitstoot Noord-Holland liggen vast

 

De provincie Noord Holland heeft vastgesteld hoeveel minder stikstof er moet neerslaan op de verschillende Noord-Hollandse natuurgebieden. Ook is uitgerekend hoeveel elke sector zoals de landbouw, scheepvaart en industrie moet bijdragen aan die afname.

Noord-Holland heeft 12 stikstofgevoelige natuurgebieden die Europees beschermd zijn, dit zijn Natura 2000-gebieden. Elk type natuur dat hierin voorkomt, ook wel habitat genoemd, kent een Kritische Depositiewaarde (KDW). De KDW is de grens waarboven het risico bestaat dat de natuur ernstig wordt aangetast door stikstofneerslag.

De komende jaren moet de hoeveelheid stikstof veel kleiner worden. Dan komt op steeds meer stikstofgevoelige plekken de stikstofneerslag onder de KDW, de grenswaarde. Over vier jaar moet dit het geval zijn voor 40 procent van het oppervlak aan stikstofgevoelige natuur in elk natuurgebied, in 2030 moet dat voor 50 procent van het oppervlak en 5 jaar later voor 74 procent.

In sommige natuurgebieden zoals het Naardermeer zijn al grote delen van de stikstofgevoelige natuur onder de KDW Dat komt omdat er relatief veel natuur voorkomt die redelijk wat stikstof aankan en er zijn maatregelen genomen om de natuur te herstellen. In àlle natuurgebieden moet echter het nodige gebeuren.

Concreet betekent de doelstelling dat bijvoorbeeld in de Duinen van Den Helder en Callantsoog in 2025 jaarlijks ongeveer 250 mol minder mag neerslaan op elke hectare van dit natuurgebied. In 2035 moet dat nog eens zo’n 100 mol extra zijn. Ter vergelijking: de bouw van 10.000 woningen zorgt voor ongeveer 2 mol neerslag in de buurt van de bouwlocatie. Een intensieve veehouderij zorgt in de directe omgeving voor ongeveer 10 mol aan neerslag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.