Ads Top

Nieuwe efficiënte CO2-vastlegging beloond met Research Award 2021

De Research Award 2021 van het Universiteitsfonds Wageningen (UFW) is tijdens de 103e Dies Natalis uitgereikt aan Irene Sánchez-Andrea, assistent-professor bij het Laboratorium van Microbiologie aan Wageningen University & Research (WUR).

Ze won de prijs voor haar onderzoek naar een nieuw mechanisme (pathway) in microben dat CO2 vastlegt. Zij publiceerde daarover in 2020 in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Aan het enquête-onderzoek van Ganzevoort deden bijna vier duizend groene vrijwilligers mee die vragen beantwoordden over hun achtergrond, motivaties en ervaringen. Bepaalde groepen blijken sterk oververtegenwoordigd te zijn onder de vrijwilligers. ‘Wat je ziet is vooral mensen met een hoog opleidingsniveau.

Bij onderzoek naar de bacterie D. desulfuricans vond Sánchez-Andrea dat deze bacterie inderdaad CO2 kan vastleggen, maar dat dit niet gebeurt via een van de eerder bekende pathways. Door een computeranalyse van biologische data wist zij te laten zien dat hier een nieuw mechanisme van CO2 vastlegging aan te pas kwam, namelijk via de formatie van formiaat en glycine. Dit zijn niet-organische bronnen van koolstof.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.