Ads Top

Fosfaatverwijdering voor een betere waterkwaliteit

Eind 2022 staat op het terrein van de rioolwaterzuivering in Gieten een fosfaatverwijderingsinstallatie. Ons algemeen bestuur stelt hiervoor 2,7 miljoen euro beschikbaar.

De nieuwe installatie zorgt ervoor dat het effluent fors minder fosfaat bevat. Effluent is gezuiverd rioolwater. Omdat het effluent van de zuivering in Gieten afstroomt naar de Hunze en het Zuidlaardermeer, wordt het water hier ook schoner.

Dat het water in het Zuidlaardermeer en de Hunze schoner wordt is nodig. Men voldoet namelijk nog niet aan de normen die de Europese Kaderichtlijn Water (KRW) hier aan de waterkwaliteit stelt. De KRW heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen.

Een hoog fosfaatgehalte beïnvloedt de waterkwaliteit negatief. Dat wil men niet, want schoon water is belangrijk voor planten en dieren in en langs het water. Door fosfaat wordt water voedselrijker. Voedselrijk water kan de groei van algen, blauwalgen en kroos stimuleren, waardoor minder licht de bodem bereikt.

Voor het verwijderen van fosfaat uit het gezuiverde afvalwater zijn verschillende technieken op de markt. Het ontwerp dat we toepassen op onze rioolwaterzuivering in Gieten is gebaseerd op het verwijderen van fosfaat uit effluent door doekfiltratie. Dit is een methode die nog niet in Nederland wordt toegepast, maar wel in Duitsland en Engeland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.