Ads Top

Wat beweegt de groene vrijwilliger?

Over de hele wereld zetten talloze vrijwilligers zich in voor de natuur: via citizen science, via activiteiten zoals bomen planten of door natuurexcursies te organiseren. Maar wie zijn deze mensen, en waarom zetten ze zich in?

 Op 16 maart promoveerde Wessel Ganzevoort op onderzoek naar de groene vrijwilliger in Nederland.

Die groene vrijwilliger is dynamisch en moeilijk te tellen, en komt dan ook in vele soorten en maten. ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar de klassieke natuurwaarnemers dan zijn dat er ongeveer vijftienduizend, maar aan de jaarlijkse tuinvogeltelling deden dit jaar wel 200.000 mensen mee.

Grofweg onderscheidt Ganzevoort vier soorten: de tellers (de mensen die aan citizen science doen door bijvoorbeeld vlinders of vogels te tellen) de herstellers (die meewerken aan natuurherstel en onderhoud) en de vertellers (die aan natuureducatie doen, bijvoorbeeld voor jongeren). Een vierde groep houdt zich bezig met bestuur en beleid.

De groene vrijwilliger is dan ook heel erg belangrijk voor de natuurorganisaties. ’Bij de Vlinderstichting komt bijvoorbeeld 90 procent van de data over het aantal vlinders in Nederland van vrijwilligers.' Ook spelen ze een belangrijke rol in educatie en het onderhoud van natuurgebieden: mede dankzij bijna 80 duizend vrijwilligers kunnen de provinciale landschappen meer dan 100 duizend hectare Nederlands landschap onderhouden, en alleen al bij IVN zetten rond de zes duizend vrijwilligers zich in voor talloze cursussen, excursies en campagnes.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.