Ads Top

Methode voor verwijderen medicijnresten uit afvalwater succesvol

Waterschap Rijn en IJssel, Nijhuis Industries en Van Remmen UV Technology hebben samen een belangrijke stap voorwaarts gezet in het ontwikkelen van een methode om medicijnenresten uit afvalwater te halen. 

Hiervoor verleende Streekziekenhuis Koningin Beatrix uit Winterswijk medewerking voor een (pilot) proef op locatie, die twee jaar geleden is gestart. Het betreft een slimme toepassing van ozon- en UV-technologie die ervoor zorgt dat ten minste 80% van de medicijnresten ´bij de bron´ wordt verwijderd. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt met subsidies van de EU, provincie Gelderland, provincie Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De vier partijen willen met dit onderzoek een steentje bijdragen aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater en alvast voorsorteren op een mogelijk verbeterd wettelijk kader in 2027 (Kaderrichtlijn Water, KRW). Hierin zal moeten worden voldaan aan een betere waterkwaliteit dan het huidige wettelijke kader. Het proces van herziening van de prioritaire stoffenlijst op de KRW lijst, waar mogelijk ook medicijnresten op komen, is gaande. O.a. medicijnresten zijn namelijk een steeds groter probleem aan het worden in het oppervlaktewater. Momenteel gaat al het afvalwater van ziekenhuizen via het riool naar rioolwaterzuiveringen, die dit water zuiveren voordat het in de beken en rivieren belandt. Hiermee voorkom je echter niet dat een deel van de medicijnresten toch in het oppervlaktewater terecht komt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.