'Alle landbouwgrond ter wereld mogelijk nodig voor bos om klimaatneutraal te zijn in 2050'
Als we uitsluitend door bosaanplant de koolstof-uitstoot van de wereld in 2050 naar ‘netto nul’ willen brengen, is tenminste 1,6 miljard hectare aan nieuw bos vereist. Dit is meer dan alle wereldwijd beschikbare landbouwgrond.
Per minuut sterven er nu waarschijnlijk 11 personen door ernstige voedseltekorten en door klimaatverandering verdwijnt al vruchtbare landbouwgrond, zo waarschuwt Oxfam Novib.
Oxfams nieuwe klimaatrapport Tightening the Net stelt dat te veel regeringen en bedrijven zich verschuilen achter onmeetbare en onrealistische CO2 opslagplannen om zo te claimen dat hun koolstofuitstoot in 2050 ‘klimaatneutraal' zal zijn. Hiervoor zal veel land nodig zijn in ontwikkelingslanden.
Tegelijkertijd stellen zij nu veel te weinig concrete en ambitieuze doelen voor 2030 voor, waardoor desastreuze klimaatverandering realiteit kan worden. Er worden massaal nieuwe klimaatneutrale beloftes gedaan, maar die leunen veel te veel op het beplanten van enorme oppervlaktes met bomen om zo broeikasgassen uit de atmosfeer te verwijderen.
Door de klimaatcrisis gaat nu al wereldwijd landbouwgrond verloren. Dit leidt tot meer humanitaire crises, honger en migratie. Arme en kwetsbare mensen, met name boeren, boerinnen en inheemse volkeren, worden het eerst en het ergst getroffen. En het ondermijnt alle inspanningen, ook die van Oxfam, om ongelijkheid en armoede over de hele wereld aan te pakken.
Oxfam meldde onlangs dat de wereldwijde voedselprijzen het afgelopen jaar met 40 procent zijn gestegen, zodat 20 miljoen meer mensen te maken kregen met zeer ernstige voedseltekorten. Het massaal planten van bomen op landbouwgrond kan ervoor zorgen dat de wereldwijde voedselprijzen tegen 2050 met 80 procent stijgen.
Geen opmerkingen: