Ads Top

Met hybride kracht meer aardappel

Door klimaatverandering en een afname van geschikt landbouwareaal wordt de aardappelteelt wereldwijd steeds uitdagender.

Daarom starten onderzoekspartners Meijer Potato, Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve, HZ University of Applied Sciences, de Universiteit van Amsterdam, 3BM IT-Solutions en Aurea Imaging het project Met hybridekracht meer aardappel. Dit zal sneller verbeterde aardappelrassen opleveren met een hoge én stabiele opbrengst, juist onder moeilijke omstandigheden en bij een veranderend klimaat.

Het 2,5-jarige onderzoeksproject combineert verschillende disciplines zoals dronetechnologie, genetica, bio-informatica, digitalisering en plantenfysiologie die nodig zijn voor grote stappen in de veredeling.

In een serie van experimenten worden belangrijke eigenschappen zoals stikstofefficiëntie en droogte- en zoutstresstolerantie ontrafeld. Provincie Zeeland heeft verzilting en droogte in de akkerbouw en natuur hoog op de agenda staan.

De aardappel is een belangrijk gewas voor de wereldvoedselvoorziening. Om ook bij klimaatverandering gezond voedsel te kunnen garanderen zijn verbeterde rassen noodzakelijk. Dit project stimuleert de verduurzaming van de aardappelteelt. Dit past volledig bij de uitgangspunten van de ’van boer tot bord-strategie’ van de Europese Green Deal. De EU en de Provincie Zeeland stimuleren innovatie om op een duurzame manier voedselzekerheid voor de toekomst te kunnen garanderen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.