Ads Top

ProRail hard op weg naar nog meer CO2-reductie


ProRail heeft de CO2-reductiedoelstelling voor 2020 ruim gehaald. De volgende stap wordt: 55 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 2015. Een forse ambitie die het bedrijf op drie vlakken wil waarmaken: het eigen verbruik en minder verbruik in de materialen- en treinketen.

In 2020 heeft ProRail in rond de 7,6 kton CO2 uitgestoten, vergelijkbaar met ongeveer 1000 huishoudens. Dat is fors lager dan de doelstelling van maximaal 10 kton. Vergeleken met het referentiejaar 2010 is dat een reductie van circa 90 procent, terwijl het aantal stations en kilometers spoor groeide.

De grootste daling komt door de inkoop van groene stroom afkomstig van Nederlandse windmolens. Ook de overgang naar 100 procent groen gas in 2020 speelde mee, net als de daling van het aantal gasgestookte wisselverwarmingen en de gestage instroom van elektrische wagens, zoals het leasewagenpark van ProRail.

Ondanks deze besparingen zijn er ook schommelingen in de uitstoot. Dit komt onder andere door het weer. Vanwege de kou en sneeuwval van februari en maart 2021 verwacht men een stijging in het energieverbruik, bijvoorbeeld door intensiever gebruik van de wisselverwarming.

Ook de uitstoot van de kantoren van ProRail is minder sterk gedaald dan verwacht. Dit komt omdat men hiervoor deels stadsverwarming gebruikt. Daarnaast stijgt het energieverbruik van de dataservers, die nog niet helemaal op groene energie draaien.

Hoewel de effecten van de Covid-19 pandemie nog niet exact duidelijk zijn, is al wel een flinke daling zichtbaar in het lease- en personenwagenvervoer en internationale zakenreizen, zeker na het eerste kwartaal van 2020. Voor internationale zakenreizen is het beleid aangepast: vanaf 2021 worden alle reizen van minder dan 750 km en 8 uur reistijd per trein gemaakt.

Voor de treinketen zijn de emissies met 80 procent  gereduceerd omdat de elektriciteit die de treinen gebruiken sinds 2017 volledig groen wordt ingekocht. Wat resteert zijn de emissies van de dieseltreinen van de regiolijnen in Noord- en Oost-Nederland en goederentreinen.

De totale omvang hiervan bedraagt circa 80 kton in 2020. Om deze emissies te verminderen werkt ProRail met diverse partners mee aan onderzoek naar alternatieven voor de diesellijnen. Zo worden batterij- en waterstoftreinen onderzocht en is elektrificatie een mogelijke optie.





Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.