Ads Top

Boeren en tuinders onmisbaar bij reduceren broeikasgasemissies


Onlangs presenteerde het Intergouvernementele Panel over klimaatverandering (IPCC) een nieuw klimaatrapport over de stand van het klimaat in de wereld. Daaruit blijkt dat het veranderende klimaat veel risico’s met zich meebrengt voor de land- en tuinbouw.

Tegelijkertijd maakte de effectbeoordeling van de Boer-tot-bord-strategie duidelijk dat het bereiken van klimaatneutraliteit verregaande gevolgen voor de land- en tuinbouw in Europa zal hebben.

LTO Nederland benadrukt dat boeren en tuinders juist oplossingen kunnen bieden, en dat het verjagen van de voedselproductie naar buiten Europa wereldwijd niet zal leiden tot lagere broeikasgasemissies.

De Nederlandse land- en tuinbouwsector ondervindt reeds de gevolgen van een veranderd klimaat. Tegelijkertijd is de sector ook onderdeel van het menselijk handelen. Voedselproductie is namelijk onlosmakelijk verbonden met broeikasgasemissies door de bijbehorende natuurlijke processen. Een deel van die emissie komt terug in de kringloop, doordat gewassen en bodem CO2 opnemen. Met deze unieke positie kan de landbouwsector dus ook helpen om broeikasgasemissies te verlagen.

Uit het IPCC rapport blijken grote risico’s door het veranderende klimaat voor de land- en tuinbouw. In de toekomst zullen er vaker hittegolven zijn en zal de neerslag in Noordwest-Europa toenemen. Dit betekent een grotere kans op mislukte oogsten.

Boeren en tuinders hebben steun nodig om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan, vindt LTO. Het toepassen van technologische innovaties, zoals CRISPR-Cas, kan helpen om gewassen sneller weerbaarder te maken tegen veranderende omstandigheden dan via natuurlijke selectie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.