Ads Top

September: RIVM-onderzoek samenstelling stof Tata Steel


Vorige week berichtten diverse media over het plan van een aantal omwonenden van Tata Steel om zelf onderzoek te laten doen naar de uitstoot van Tata Steel.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu, en Luchtvaart en Schiphol, verantwoordelijk voor het programma Tata Steel 2020-2050 reageert, kan zich goed voorstellen dat mensen ongerust zijn. 'Het staat elke burger vrij om de overheid uit te dagen als ze het gevoel hebben dat het beter kan. Ik ben altijd bereid daarover met bewoners in gesprek te gaan.'

In Nederland moet een bedrijf voor een belangrijk deel zelf (geaccrediteerde) metingen laten verrichten aan de eigen uitstoot. In de vergunning staan emissie-eisen waar Tata Steel aan moet voldoen. De OD NZKG controleert de meetrapporten van de geaccrediteerde bureaus (kloppen de getallen en berekeningen) en emissiespecialisten wonen een paar keer per jaar de metingen bij om erop toe te zien dat deze op juiste wijze worden gedaan. Wanneer er aanleiding voor is, voert de provincie aanvullende metingen uit. Er is bijvoorbeeld een onderzoek geweest naar geur.

In september presenteert het RIVM een onderzoek naar de samenstelling van stof. De onderzoeksopzet van het RIVM is gebaseerd op vragen van bewoners. De omgeving heeft daarmee inspraak in wat wordt onderzocht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.