Ads Top

'Geen gevaar voor omwonenden van droogladingschepen bij Werkeiland'

In Lelystad zijn drie schepen aangemeerd die als lading tarwe vervoeren. Om ongedierte uit de tarwe te houden, zijn er fosfinetabletten aan toegevoegd. 

Uit eerdere metingen bleek dat de waarden te hoog waren en vanuit de arbeidsinspectie (ISZW) is toen ingegrepen. De hoge waarden waren gevaarlijk voor de mensen op de boot en voor de mensen die direct met de lading in aanraking komen bij het lossen. Maar inmiddels zijn deze waarden sterk gedaald. De schepen blijven tijdelijk aan de kade bij Hebo Maritiemservice liggen, totdat bekend is naar welke overslaghaven zij kunnen gaan. De overslag vindt niet plaats in Lelystad.

De brandweer gaf aan dat de gemeten waarden inmiddels veel lager zijn. Op het dek en in het ruim zijn geen waarden gemeten. Alleen in de tarwe zijn nog waarden van fosfine gemeten. Deze stof blijft in de tarwe zolang er niet in geroerd wordt. Het ruim blijft gesloten, zodat er geen gassen vrijkomen. Naarmate de tijd vordert, verdwijnt de fosfine vanzelf. Er is volgens de gemeente dan ook geen sprake van gevaar voor omwonenden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.