Ads Top

'80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens bevat plastic'

Nagenoeg 80 procent van de door wetenschappers geteste vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren bevat microplastics, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam.  
 
De mogelijke oorzaak zou het voer van koeien en varkens kunnen zijn: alle twaalf monsters van voederpellets en versnipperd voer bleken plastic te bevatten.  

In het verse voedsel werd geen vervuiling aangetroffen.
 
De studie werd uitgevoerd in opdracht van Plastic Soup Foundation.

De bezorgdheid over de toename van plastic in het voer van landbouwdieren is de laatste jaren gegroeid. In 2021 werd de Amerikaanse landarbeider Emmanuel Moore ontslagen nadat hij een TikTok-video had geplaatst waarin hij onthulde hoe plastic afval het varkensvoer vervuilt.

De Europese Verordening voor Diervoeding 767/2009 verbiedt de toevoeging van ‘verpakkingen en delen van verpakkingen afkomstig van het gebruik van producten van de voedingsmiddelenindustrie.’

Deze verordening zou volgens Plastic Soup Foundation moeten worden gehandhaafd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hanteert echter een zogeheten Reference Point of Action; wanneer de vervuiling onder de 0,15% is, wordt die getolereerd.

Plastic Soup Foundation vindt dit zorgelijk. Wordt er sowieso wel voldoende gehandhaafd? En hoe is dit in andere EU-landen geregeld?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.