Ads Top

PFAS-vrije pannen

Teflon, het leek onmisbaar in een goede anti-aanbakpan. Erg glad en ideaal voor bakken zonder plakken. Maar dat er grote nadelen aan kleven is inmiddels wel duidelijk.

Wie nu nieuwe pannen koopt staat voor de keuze: een nieuwe Teflon pan of een pan zonder Teflon, meestal aangeprezen als PFAS-vrije pan. Toch blijkt het moeilijk om een goed alternatief te vinden. De prestaties van de meeste PFAS-vrije antiaanbakpannen vallen tegen en lang niet alle alternatieven zijn even duurzaam.

De vrijkomende stoffen bij oververhitting van de pan en bij kleine beschadigingen van de oppervlakte, zijn bijzonder schadelijk. Bij de productie van Teflon werd PFOA gebruikt, een giftige en milieubelastende stof, die sinds 2015 is verboden en vervangen door de GenX technologie. Dit blijkt niet veel veiliger dan PFOA. Deze stoffen beschadigen het immuunsysteem, zijn kankerverwekkend en kunnen een breed scala aan andere ernstige aandoeningen veroorzaken.

Twee bevlogen Italiaanse broers zijn jarenlang bezig geweest met het vinden van een goed en veilig alternatief voor de antiaanbak-coatings met PFAS. Zij hebben Ecoshield ontwikkeld, een duurzame en sterke coating die geen afbreuk doet aan de kookeigenschappen, maar deze juist verbetert.

 De gladde en slijtvaste Ecoshield coating garandeert de totale afwezigheid van giftige stoffen. De anorganische samenstelling op waterbasis, met minerale microdeeltjes maakt de coating volkomen veilig. Primecook wordt in Noord-Italië geproduceerd. Hierbij worden de meest milieuvriendelijke technieken gebruikt en uitsluitend materialen die recyclebaar zijn. Voor Italianen is puur en lekker koken een way of life. Aan het materiaal worden dan ook hoge eisen gesteld. Een merk als Primecook groeit snel en verovert nu ook de Nederlandse keuken. Niet vreemd, want steeds meer mensen zoeken een veilig alternatief voor Teflon, dat ook nog eens bestand is tegen de hoge temperaturen van de huidige inductiekookplaten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.