Ads Top

Meer sjoemelsoftware illegaal

Het is verboden dat software in dieselauto's systemen uitschakelt die de uitlaatgassen reinigen bij normale temperaturen. Zo oordeelde het Europees Hof in drie zaken tegen meerdere autofabrikanten, waaronder Volkswagen.

De uitspraak is van groot belang voor de collectieve procedures van Stichting Car Claim en de Consumentenbond tegen fabrikanten van sjoemeldiesels.

De uitspraak van het Europees Hof richt zich op zogeheten temperatuurvensters en hoogtemeters. Deze software wordt door veel autofabrikanten gebruikt en zorgt ervoor dat de auto anders werkt bij bepaalde temperaturen en luchtdruk. Onder omstandigheden gelijk aan die van de rollerbanktesten gebeurt er niets. Maar wijken de omstandigheden af, dan schakelt de software de systemen die de schadelijke uitstoot van de auto beperken, uit. Als gevolg hiervan zijn de auto’s bij normaal gebruik veel vervuilender dan tijdens tests.

De Consumentenbond ziet de uitspraak dan ook als een enorme steun in de rug voor gedupeerde autobezitters: ‘Het Europees Hof stelt vast dat consumenten met een dergelijke sjoemeldiesel een product hebben gekocht dat niet aan de verwachting voldoet. Consumenten hebben daarom het recht om de overeenkomst te ontbinden of compensatie te eisen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.