Ads Top

Grote investeringen vooral naar klimaatstartups

In het derde kwartaal van 2022 werd er voor 480 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups, tegenover 1,5 miljard in het derde kwartaal van 2021. Het aantal deals is met 99 iets hoger dit jaar ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar het aantal deals groter dan 100 miljoen, die van vorig jaar een recordjaar maakten, is nu beduidend lager.

Opvallend is vooral dat de laatste categorie van grotere investeringen bijna allemaal in klimaatstartups terecht kwamen, zo blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

Bijna alle investeringsrondes met bedragen boven de 10 miljoen euro waren bestemd voor klimaatstartups, ofwel Climate Tech. Het betreft Lightyear (solar-auto) 81 miljoen, Greener Power Solutions (mobiele batterijen) 45 miljoen, Elestor (batterijen) 30 miljoen, Sympower (software voor elektriciteitsnetwerk) 22 miljoen, LEAP24 (snellaadnetwerk) 15 miljoen, Thorizon (kernenergie) 12,5 miljoen, Chaincraft (circular chemical production) 11 miljoen, Gradyent (software voor efficiënte stadsverwarming) 10 miljoen, Strohm (waterstof pijplijn) 10 miljoen. De enige investering boven de 10 miljoen in een andere sector dan Climate Tech was in Xeltis (health tech).

Voor het eerst in jaren lijkt er een voorzichtige ommekeer te zien in de vroege fase investeringen; in de eerste drie kwartalen van 2022 werden 107 deals van minder dan 1 miljoen gedaan, ten opzichte van 70 in heel 2021. Grotere deals blijven achter; in heel 2021 waren er 53 deals in de €10-50 miljoen categorie en tot nu toe zijn dat er 29 in 2022.

Positief is ook dat er nog veel kapitaal in de markt aanwezig is. De afgelopen jaren hebben veel venture capital firma's nieuwe fondsen opgezet waaruit zij de komende jaren gaan investeren. Er zijn recent nieuwe Nederlandse fondsen bijgekomen, waaronder van Endeit Capital (303 miljoen), SHIFT Invest (110 miljoen) en Shamrock Ventures (€10 miljoen).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.