Ads Top

NPO is komende weken Klimaat Wijs

Twee weken lang speciale klimaat-gerelateerde programmering op televisie, radio en online
De NPO is komende weken Klimaat Wijs. Vanaf maandag 24 oktober t/m zondag 6 november staat de publieke omroep op televisie, radio en online in het teken van het klimaat, tegelijk met de Nationale Klimaatweek. 

Via speciale programma’s, documentaires, een dramaserie, een podcast en een online portal nodigt de NPO iedereen uit om zich extra te verdiepen en te laten inspireren door verschillende klimaat-gerelateerde onderwerpen en invalshoeken.
 
In De wereld van morgen (AVROTROS) komen tal van innovaties voorbij die voor een duurzamer leven kunnen zorgen. Nicolaas Veul onderzoekt in De klimaatverkenner (VPRO) het hoger gelegen Noorwegen als plan B, mocht Nederland onder water lopen. De Staat van het Klimaat (NOS) probeert samen met deskundigen, reportages en augmented reality een antwoord te geven op de vraag: hoe erg is het nu echt als het gaat over klimaatverandering?
 
De Klimaat Wijs-week wordt ondersteund door een campagne waarin Nick Schilder (AVROTROS), Raquel Schilder (WNL), Kefah Allush (EO) en Nicolaas Veul (VPRO) aandacht vragen voor hun programma en de Klimaat Wijs-week. Zij doen dit door Nederland te confronteren met een klimaat-gerelateerd feit, ontwikkeld in samenwerking met NPO Kennis.
 
De volledige programmering van de NPO Klimaat Wijs-week:
 
Televisie
Mijn vlakke land (maandag 24 oktober t/m vrijdag 28 oktober, NPO 2, 18.20 uur) EO
Aan de vooravond van de Klimaat Wijs-week gaat presentator Kefah Allush in Mijn vlakke land op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. In vijf verschillende provincies wordt Kefah vergezeld door een bekende regiobewoner en ontmoeten ze mensen die houden van en zorgen voor het land waarop ze leven.
 
BinnensteBuiten (donderdag 27 oktober, NPO 2, 19.05 uur) KRO-NCRV
Door klimaatveranderingen krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Marieke gaat langs bij de TU Delft waar in de proeftuin volop geëxperimenteerd wordt om ons te wapenen tegen het hoge water.
 
De klimaatverkenner (vrijdag 28 oktober, NPO 3, 20.25 uur) VPRO
Waarom gaan wij er in Nederland vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt en grote delen van ons land onder zeeniveau liggen? In De klimaatverkenner loopt Nicolaas Veul op de troepen vooruit. Hij verkent onze toekomst én gaat op zoek naar een plan B voor Nederland.
 
Metropolis (zondag 30 oktober, NPO 2, 21.10 uur) HUMAN
In Nederland overtuigt 'Hollebolle Gijs' kinderen om hun afval netjes op te ruimen, Indonesië heeft stripfiguur 'Kresek Man'. Docent Ury bedacht hem om zijn leerlingen aan te sporen rondslingerend plastic op te ruimen. In Peru is uitvinder Marino nog steeds bezig met het opruimen van de kust, nadat daar begin 2022 duizenden olievaten kapotsloegen op de rotsen. In India duikt correspondent Jasvinder in de enorme stapel afgedankt textiel die het Westen produceert. De vrouwen die deze textielberg proberen weg te werken, snappen niet waarom zulke goede kleren worden weggegooid.
 
De Klimaatkar (maandag 31 oktober t/m vrijdag 4 november, NPO 2, 22.10 uur) PowNed
Naar aanleiding van de klimaattop in Egypte, rijdt Rutger Castricum zijn taxi weer uit. In De Klimaatkar bespreken Rutger en zijn 5 gasten de uitdagingen van de energietransitie, de pijnpunten van het Nederlandse klimaatbeleid en de oplossingen voor meer duurzaamheid.
 
Stand van Nederland – Koplopers (maandag 31 oktober t/m vrijdag 4 november, NPO 2, 22.30 uur) WNL
Presentatrice Raquel Schilder filmde op vijf verschillende plekken waar ondernemers baanbrekende ideeën hebben die we nu al kunnen gebruiken. Vijf revolutionaire uitvindingen om ons klimaat te verbeteren. En waar ook nog eens een Nederlands exportproduct van gemaakt zou kunnen worden.
 
L’Effondrement (The Collapse) (maandag 31 oktober t/m dinsdag 8 november, NPO 3, 22.00 uur) BNNVARA
8-delige Franse dramaserie. Essentiële bestaansmiddelen zijn schaars geworden. Acht groepen mensen in verschillende situaties moeten zien te overleven in deze angstaanjagende wereld, waarin blijkt wat de grenzen zijn van de moderne samenleving en wat er gebeurt als die ten onder gaat.
 
NOS De Staat van het Klimaat (dinsdag 1 november, NPO 1, 20.30 uur) NOS
Een jaar na de klimaattop van Glasgow en kort voor die in het Egyptische Sharm El-Sheikh maakt de NOS een programma rond de vraag: Wat is er op dit moment aan de hand met het klimaat. Hoe erg is het nu echt als het gaat over klimaatverandering? Met deskundigen, reportages uit binnen- en buitenland en augmented reality in de studio wordt gezocht naar antwoorden. De presentatie is in handen van Saïda Maggé. Zij wordt terzijde gestaan door NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.
 
De wereld van morgen (woensdag 2 november, NPO 1, 21.25 uur) AVROTROS
Kunstmatig intelligente sensoren die meten wat er moet gebeuren om een ruimte te verwarmen, beton dat zichzelf repareert met bacteriën, organen kweken op een chip, ziektes opsporen door aan je adem te ruiken en zo duurzaam mogelijke smaakvolle groenten kweken. In De wereld van morgen wordt de toekomst van onder meer wonen, eten en de gezondheidszorg onderzocht door Karsu Dönmetz, Nick Schilder en Hila Noorzai. In het programma laten zij interessante innovaties zien en wat deze in de praktijk kunnen betekenen. Ook wordt de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 (NIP) uitgereikt.
 
Het Grote Groene Idee (donderdag 3 november, NPO 1, 21.30 uur) HUMAN
Amusementsshow gepresenteerd door Harm Edens. 5 BN’ers (Ramon Beuk, Ruben van der Meer, Ricky Koole, Kim Lammers en Generaal Tom Middendorp) springen op de bres voor nieuwe, verbazingwekkende en creatieve uitvindingen waarmee we iets positiefs kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Een show vol hoop en inspiratie, vol knappe koppen en doorzetters en met experimenten, proeverijen en veel goede ideeën om zelf je steentje bij te kunnen dragen aan een gezondere toekomst. Met Jacintha Scheerder en Diederik Jekel achter de science desk.
 
Duty of Care (vrijdag 4 november, NPO 3, 20.30 uur) HUMAN
Een inspirerende documentaire van Nic Balthazar over hoe advocaten en rechtbanken de wereld zouden kunnen behoeden van de klimaatcrisis. Een portret van Roger Cox, de man die die zowel Shell als de Nederlandse overheid drastisch van koers liet veranderen en door Time Magazine werd uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen van 2021.
 
Het Klokhuis Marathons (zaterdag 5 november en zondag 6 november, NPO Zapp, 11.35 uur) NTR
Op zaterdag is een marathon te zien met thema Oceanen, op zondag een marathon met thema Voetafdruk. Doe ook de de online ecologische voetafdruk-test: https://hetklokhuis.nl/dossier/164/voetafdruk/770/voetafdruk-test
 
NOS Jeugdjournaal Extra Klimaat (zondag 6 november, NPO Zapp, 19.20 uur) NOS
Op de eerste dag van de Klimaatconferentie in het Egyptische Sharm El-Sheikh onderzoekt het NOS Jeugdjournaal in een speciale uitzending hoe het gaat met het klimaat. Wat zijn de huidige klimaatproblemen? Wat voor effect heeft de temperatuurstijging op de aarde? En wat zijn mogelijke oplossingen daarvoor? Vanuit een speciaal ingerichte studio gaat presentator Annabelle Zandbergen opzoek naar antwoorden samen verslaggever Bart Tuinman en correspondenten uit diverse landen. Ook komen kinderen aan het woord over wat zij zelf merken van klimaatverandering en wordt de uitslag van een Jeugdjournaal-peiling besproken. Deze geeft weer hoe kinderen denken over klimaatverandering en op wat voor manier zij er zelf bij betrokken zijn.
 
College Tour (zondag 6 november, NPO 2, 20.20 uur) KRO-NCRV
Stikstof is op dit moment hét hoofdpijndossier en met massale boerenprotesten en onvrede is er voor minister van Natuur en Stikstof dan ook een bijna onmogelijke klus te klaren. Nu is Christianne van der Wal, minister Natuur en Stikstof, te gast bij College Tour.
 
Radio
NPO Radio 1
Wat moeten we doen aan het klimaatprobleem? In de Klimaatstudio zoeken verschillende programma’s van NPO Radio 1 naar het antwoord op die vraag. Dat doen ze met deskundigen, een panel van klimaatexperts en vooral de luisteraar wordt gevraagd om mee te denken. Van 31 oktober tot en met 5 november zenden deze programma’s uit vanaf The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovatie op TU Delft Campus.
 
NPO Radio 1 zet vier thema’s centraal: hoe stoppen we klimaatverandering, hoe passen we ons hierop aan, hoe geven we de herbruikbare economie vorm en welke rol speelt Nederland in de aanpak van klimaatprobleem? Naast meedenken over oplossingen, kunnen luisteraars de uitzendingen ook live bijwonen in de NPO Radio 1 Klimaatstudio in Delft.
 
Live-uitzendingen vanuit de NPO Radio 1 Klimaatstudio:
 
Spraakmakers (maandag 31 oktober, 09.30 tot 11.30 uur) KRO-NCRV
Bureau Buitenland (dinsdag 1 november, 13.30 tot 14.00 uur) VPRO
Geld of je Leven (dinsdag 1 november, 15.30 tot 16.00 uur) EO
Villa VdB (woensdag 2 november, 14.00 tot 15.30 uur) MAX
Live online via nporadio1.nl/klimaatstudio: een Q&A met het klimaatpanel (donderdag 3 november, 12.00 tot 13.00 uur), waarbij iedereen vragen kan stellen aan klimaatexperts en oplossingen worden besproken.
De Nieuws BV (vrijdag 4 november, 12.00 tot 13.30 uur) BNNVARA
De Publieke Tribune (zaterdag 5 november, 15.00 tot 16.00 uur) HUMAN
In de Kantine (afsluiting, zaterdag 5 november, 17.00 tot 19.00 uur) WNL
 
Meer informatie is te vinden op nporadio1.nl/klimaatstudio.
 
NPO Radio 5
NPO Radio 5 staat gedurende de week op verschillende momenten stil bij het klimaat. Zo bespreekt het team van Goeiedag Haandrikman! (Omroep MAX, elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur) wat zij zelf doen en hoe zij naar de klimaatcrisis kijken. Ook komen luisteraars aan het woord die een opvallend initiatief hebben ontplooid.
 
Podcast
De NPO Radio 1-podcastserie De Ommezwaai (BNNVARA) van onderzoeksjournalist Sander Heijne gaat over de verduurzaming van grote Nederlandse bedrijven, zoals Tata Steel en pensioenfonds ABP. Vanaf maandag 31 oktober zijn de eerste twee afleveringen te beluisteren via de NPO Luister-app, de site en app van NPO Radio 1 en andere podcastplatforms.
 
Online
Via de online portal npo.nl/klimaat is alles te vinden wat de NPO te bieden heeft op het gebied van klimaat. Of het nu gaat om programma’s, aanvullende content of verdiepende artikelen; het komt hier allemaal samen en is het hele jaar door beschikbaar.
 
Het Klokhuis (NTR) besteedt via hun social en online kanalen extra aandacht aan de online ecologische voetafdruk-test: https://hetklokhuis.nl/dossier/164/voetafdruk/770/voetafdruk-test.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.