Ads Top

Uitstoot CO2 in Noord-Holland naar verwachting lager in 2030

De provincie Noord-Holland heeft de afgelopen jaren naar eigen zeggen stevig ingezet op maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Om te meten wat het effect van de CO2-maatregelen in de provincie is, heeft zij adviesbureau Berenschot de opdracht gegeven een integrale ‘impactanalyse’ te maken.

Berenschot heeft uitgerekend dat de CO2-uitstoot in 2030 26 procent minder zal zijn dan de uitstoot in 1990 was. Dat is aanzienlijk minder dan de 55 procent reductie die landelijk is afgesproken en waar Noord-Holland zich aan gecommitteerd heeft. In heel Nederland lijkt de gestelde norm niet gehaald te worden.
 
In het Coalitieakkoord 2019-2023 is afgesproken om de provinciale bijdragen aan de klimaatopgave in beeld te brengen. De CO2-impactanalyse geeft weer hoe de uitstoot van broeikasgassen zich tot 2030 naar verwachting ontwikkelt en hoe de provincie kan bijdragen aan het terugbrengen van deze uitstoot. Zo kan de provincie de voortgang van de klimaatdoelen volgen en waar nodig bijsturen. De meetmethode die het rapport hanteert, wordt ook gebruikt door het Rijk en door andere overheden.

De CO2-uitstoot bleef in Noord-Holland tussen 1990 en 2019 ongeveer gelijk. De grootste uitstoot in de provincie vindt plaats in de industrie. In Noord-Holland heeft de industrie een groter aandeel van de uitstoot dan landelijk, aldus de onderzoekers: ruim éénderde van het totaal. Dit komt vooral voor rekening van Tata Steel. Bij de industrie kan tot 2030 dan ook een grote hoeveelheid CO2-reductie behaald worden (ruim 22 Mton). Overheden en bedrijven in het Noordzeekanaalgebied hebben daarvoor afspraken gemaakt met het Rijk (in een zogenoemde Cluster Energiestrategie, dat gebaseerd is op recentere cijfers).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.