Ads Top

Lagere bovengrens aan zeespiegelstijging voor 2100 en 2300

Een internationale groep van 28 wetenschappers en kustbeheerders hebben een nieuwe schatting gemaakt van de bovengrens aan de zeespiegelstijging. Zij werken samen in de Grand Challenge on Regional Sea Level Change and Coastal Impacts van het World Climate Research Programme. Voorspellingen van de bovengrens aan de zeespiegelstijging geven weer wat er in het minst gunstige geval zou kunnen gebeuren.

De nieuwe schattingen zijn gebaseerd op verschillende soorten bewijs en waarschijnlijkheid voor elke zeespiegelcomponent, inclusief de Antarctische ijskap. Deze aanpak leidt tot aanzienlijk lagere cijfers dan het laatste IPCC-AR6-rapport voorspelt voor scenario's met een sterke opwarming aan het eind van de eeuw: maar liefst 30 cm lager. Daarmee komt de raming van de bovengrens aan de gemiddelde zeespiegelstijging in 2100 wereldwijd op 1,3-1,6 meter.

Het afbreken van de grote Antarctische ijskappen aan het eind van deze eeuw, gevolgd door een grotere afvoer van ijs, kan bij een sterke opwarming leiden tot een catastrofale zeespiegelstijging van 9-10 meter rond 2300. Deze stijging kunnen we verminderen tot 2,2-2,5 meter als we de doelen halen van het Parijse Klimaatakkoord. Maar zelfs dan zal de zeespiegel blijven stijgen tot het jaar 2300. We moeten er volgens de onderzoekers dus alles aan doen om klimaatverandering tegen te gaan en tegelijkertijd de kustgebieden beschermen. Bij een beperkte stijging is dit gelukkig op veel plaatsen haalbaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.