Ads Top

MKB-voorzitter Vonhof doet oproep aan premier Rutte op: Neem regie instikstofcrisis

Minister-president Mark Rutte moet de regie pakken in de stikstofcrisis. Daartoe riep voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland hem vanmiddag op tijdens het jaarcongres van de ondernemersorganisatie in Den Haag. “We dreigen af te stevenen op een nationale, economische crisis, dus we vragen u de teugels in handen te nemen”, aldus Vonhof dinsdag tegen de premier, die in Den Haag de Ondernemersagenda van MKB-Nederland in ontvangst nam. Volgens Vonhof moet er op de kortst mogelijke termijn een noodmaatregel komen om de vergunningverlening aan bedrijven weer op gang te brengen.

Vonhof haalde bij het jaarcongres flink uit naar kabinet en politiek, die de huidige stikstofimpasse nu al maanden onnodig laten voortduren, terwijl bedrijven er ondertussen aan kapot gaan. “Bouwbedrijven hebben mensen op de bank thuis zitten, mensen die dringend op zoek zijn naar een woning worden niet geholpen, omdat er geen vergunning meer wordt gegeven. En niet vanwege de uitspraak van de Raad van State of teveel stikstofuitstoot, maar omdat niemand in bestuurlijk Nederland kennelijk nog durft te bewegen. Het is echt van de gekke.”

De voorzitter van MKB-Nederland vindt dat we in de Nederland “moeten ophouden met benadrukken wat niet kan, maar moeten focussen op wat wél kan”. Dat geldt ten aanzien van de stikstofproblemen, maar ook breder. “In onze eigen Ondernemersagenda doen we dat ook. Hoe helpen we ondernemers concreet verder, te midden van alle technologische en andere veranderingen die zich sneller dan ooit voltrekken en die voor kleinere bedrijven niet altijd makkelijk zijn om zelf bij te houden.”

Met haar Ondernemersagenda wil MKB-Nederland mede richting geven aan het ondernemersbeleid in ons land. “We missen integraal ondernemersbeleid vanuit het kabinet. Het beleid zwalkt te vaak van links naar rechts. Dan wordt de winstbelasting verlaagd, dan weer niet. Te vaak ook heeft beleid een onrealistisch doel, wordt het tegenovergestelde ermee bereikt of raakt het onbedoeld grote groepen mkb-ondernemers. Dat moet echt anders. Bedenk waar je naar toe wilt met Nederland, met ondernemerschap, geef richting en houd koers. Dáár hebben ondernemers wat aan, aan een betrouwbare overheid.”

Behalve een concrete wensenlijst aan het kabinet lanceert MKB-Nederland in de Ondernemersagenda op verschillende thema’s projecten waarmee ze ondernemers concreet verder wil helpen. Zo wordt er gewerkt aan traineeships voor hbo-studenten in het mkb, aan zogenoemde ‘data-wasstraten’ waar ondernemers op laagdrempelige manier kennis kunnen maken met de voordelen van datagebruik in hun eigen bedrijf en aan trainingen en tools om ondernemers mee te nemen in de mogelijkheden van digitale toepassingen en kunstmatige intelligentie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.