Ads Top

Elektrisch vrachtverkeer binnen ringbanen Tilburg

Vanaf 1 januari 2025 is er binnen de ringbanen van Tilburg alleen nog plek voor vrachtwagens en bestelauto’s die elektrisch rijden. De gemeente wil daarvoor een Zero Emissie zone Stadslogistiek (ZES) invoeren. Dit geldt niet voor de ringbanen zelf.

Met ZES draagt de gemeente bij aan een gezonde en levendige stad. Op dit moment is er binnen hetzelfde gebied al lange tijd een milieuzone voor vrachtwagens.

Als tussenstap naar ZES in 2025 scherpt de gemeente de toegangseisen voor vrachtwagens aan naar emissieklasse 6. Op dit moment is die norm emissieklasse 4. Met deze stappen wordt de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof verlaagd en verbeteren we de luchtkwaliteit. Een emissieklasse van een auto geeft aan hoe schoon deze auto is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner de auto.

De nieuwe regels gelden in principe voor alle bestelwagens en vrachtauto’s binnen de genoemde zone. Tilburg volgt daarmee de landelijke afspraken over het invoeren van de milieu- en zero emissie zones. Er komt een aantal uitzonderingen en overgangsregelingen. Deze regels worden door het ministerie van Infrastructuur & Milieu in 2021 in wetgeving vastgelegd en zijn ook opgenomen in de Landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek: op weg naar zero-emissie. De komende tijd volgt de verdere uitwerking via een Verkeersbesluit en een lokaal ontheffingenbeleid. Dit gebeurt in samenwerking met partners uit de stad, het ministerie van I&W en de B5 partners uit ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Breda en Roosendaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.