Ads Top

'Neem ook plastic knijpzakjes mee in de uitbreiding van het statiegeld'

Het is heel belangrijk dat de politiek inziet dat statiegeld op blik zo snel mogelijk ingevoerd moet worden. Blik heeft een groter aandeel in zwerfvuil dan plastic flesjes hebben. Dat zegt Marijke Boonstra, afvalexpert bij Schone Rivieren, een samenwerkingsverband met IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation.

Bij 67 procent van de metingen van Schone Rivieren worden er blikjes aangetroffen. En in blikjes zit ook plastic. Er is dus echt geen reden om te wachten met het invoeren van statiegeld op blik tot 2022.

Er is een risico dat producenten na de invoering van statiegeld op blik juist andere vervuilende verpakkingen gaan gebruiken, zoals plastic knijpzakjes, en zo de dans ontspringen.

Het kan niet de bedoeling zijn dat het ene probleem wordt vervangen met een ander. Schone Rivieren pleit daarom voor een snelle invoering van statiegeld op blik én andere plastic drankverpakkingen, zoals plastic knijpzakjes. Als de politiek goed voor natuur en milieu wil zorgen, kunnen ze hier niet omheen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.