Ads Top

Meet biodiversiteit met de Biodiversiteitsstresstest

In een paar klikken zien hoeveel verschillende plant- en diersoorten er in de buurt zijn, welk gevaar deze lopen én wat je als gemeente kunt doen om hun leefgebied te versterken? Dat is nu mogelijk met de nieuwe Biodiversiteitsstresstest, een initiatief van TAUW, Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) en de gemeenten Horst aan de Maas, Tilburg en Weert.

Biodiversiteit staat wereldwijd enorm onder druk. In Nederland zijn we zelfs 85 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit kwijtgeraakt als gevolg van de stikstofcrisis, klimaatverandering en de verzilting en verslechtering van de landbouwgronden.

Dat leidt tot het massaal uitsterven van dieren en planten en de afbraak van ecosystemen, met grote gevolgen voor ons bestaan.

Gemeenten kunnen een grote rol spelen bij het herstel van de biodiversiteit.

De Biodiversiteitsstresstest brengt, met behulp van openbare GIS-data, de belangrijkste plant- en diersoorten en hun stressfactoren overzichtelijk in kaart. Daarbij kan worden ingezoomd op et stedelijke gebied binnen een gemeente of wijk. Aan de hand van gekleurde vlakken worden kansrijke gebieden weergegeven en wordt het effect van mogelijke maatregelen gesimuleerd. Zo wordt direct duidelijk welke gebieden potentie hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.